Predsednička palata – Beli Dom

Objekat   Ofis   prezidenta   je  visoko  reprezentativan rezidencijalni objekat koji predstavlja Republiku Uzbekistan i njenog Predsednika u opstenju sa svetom.

Povrsina objekta zahvata 5460 m2.  Objekat je zav rsen 15. marta 1999. i uraden je u rekordnom roku od 6 meseci.

Objekat je funkcionalno resen kroz tri osnov ne celine:

  • reprezentativni ulazni hol, prostorije za audienciju i ekskluzivne sale za razgovore i sastanke
  • kabineti i prostorije za odmor pratece prostorije i kancelarije za zaposlene u objektu

Svaka od ovih celina je projektovana u razlicitom stepenu ekskluzivnosti  koji odgovara funkciji odredenog prostora, ali na takav  nacin da zajedno  Cine skladnu  celinu  i kompleksnost enterijera celog objekta. Fasada, u celini jednostavnih i strogih geometrijskih oblika, u detalju razigrana, predstavlja poseban poduhvat u tehnickom smislu. To je ventilisana fasada sa fasadnim kamenim elementima izuzetnih dimenzija, a koji su kao takvi projektovani zbog ostvarenja utisaka monumentalnosti, reprezentativnosti i dugovecnosti objekta. Pojedini elementi tezili su i  po 250 kg, a elementi velikih lukova su formirani od ploca povrsine preko 2 m2 .  Glavna fasada je reljefna i rucne izrade.

Sve ovo je realizovala Energoprojekt Visokogradnja uz pomoc brojnih kooperantskih. Akcenat bismo u svakom slucaju stavili  na ulazni hol kao poseban dozivljaj, snazan u svojoj dimenziji i raskosan u svojoj obradi: hladna i sjajna, i u svom prostranstvu velicanstvena,   podna   povrsina   u  kombinaciji   belog   i zelenog mermera, bogata, zavojita stepenista sa ogradama od kovanog gvozda i pozlatom i visoko sjajno ,nebo“.

Obrade,    izbor   i   oprema   najluksuznijih   prostorija predstavljaju   spoj   najboljih   vrsta  prirodnih   materijala, finalno  obradenih   na  najreprezentativniji   nacin:  drveta, gipsa, prirodnog kamena i  svile.

Drvo  je  prisutno   kroz  bogate   podne   povrsme   pod parketom  u intarziji,  kroz raznovrsne  zidne obloge,  vrata koja su u svemu nesvakidasnja i velicanstvena u svojoj dimenziji, u jednostavnoj i  skladnoj dekoraciji, kao i plemenitoj finalnoj obradi.

Plafoni su bogato  ukraseni gipsom  i dodatno oplemenjeni rasvetom , gde  je  potrebno  posebno  istaći kristalne    lustere  radene  po  nacrtu , pretezno vanstandardnih dimenzija, a sto sve cini  utisak  raskosi ali diskretne, sa merom.

Zidovi, odnosno sklopovi stubova, pilastera i frizova su oblozeni prirodnim  kamenom,  stuko mermerom, spatulatom ,  drvenim   oblogama   i    svilenim   tapetama, elegantno ukomponovanim, a istovremeno nenametljivim

Posebnu draz svakom prostoru daju izuzetno kvalitetne i plemenite tekstilne obloge   (zavese, draperije, mebl), koje objedinjuju sve zavrsne obrade prostorija u skladne i kompaktne celine. Namestaj je pretezno unikatan, raden po posebnim nacrtima i rafiniranim zahtevima investitora, u gradaciji elemenata dekoracije prema vaznosti prostorije.

  • Lokacija Taškent, Uzbekistan
  • Površina 5.750 m2
  • Investitor Predsedništvo Republike Uzbekistan
  • Period izgradnje 10/1998-03/1999 (6 meseci)
  • Tip usluge Izgradnja