Energoprojekt Grupa

Energoprojekt je osnovan 1951. godine u Beogradu, kao kompanija za konsalting i projektovanje u oblastima energetike i vodoprivrede.

Od tada, ova kompanija se razvila u kompleksan poslovni sistem, koji danas integriše 11 preduzeća u zemlji i više od 20 sopstvenih i mešovitih preduzeća u inostranstvu, koji trenutno posluju u više od 20 zemalja širom sveta na četiri kontinenta, u Africi, Aziji, Evropi i Južnoj Americi.

Za šest decenija poslovanja, Energoprojekt je postala vodeća izvođačka kompanija juznoistočne Evrope nudeći širok spektar usluga na polju: proizvodnje, prenosa i distribucije električne energije, urbanizma, visokogradnje, infrastrukture, vodoprivrede, zaštite životne sredine, industrije i informacionih tehnologija.

Tokom duge i uspešne istorije, Energoprojekt je razvio i proširio osnovne delatnosti, i one danas uključuju: izradu studija i analiza; istraživanje i razvoj; konsalting i inženjering; projektovanje; izgradnju; nabavku, isporuku, ugradnju i puštanje u rad tehničke i tehnološke opreme; upravljanje projektima kao i realizaciju projekata po sistemu ‘’ključ u ruke“.

Objekti koje je uspešno završio Energoprojekt su najbolji pokazatelji i preporuka za dobijanje novih poslova. Kao pouzdan partner sa bogatim međunarodnim iskustvom, Energoprojekt uspešno sarađuje sa domaćim i stranim partnerima na realizaciji krupnih investicionih projekata. Zbog toga je Energoprojekt svrstan na listu 220 najboljih međunarodnih projektantskih i 225 najboljih međunarodnih izvođačkih kompanija u svetu (Engineering News Record).

Kreativnu snagu Energoprojekta čini preko 2.200 zaposlenih. Profesionalizam, iskustvo i znanje 1.000 inženjera raznih struka i drugih visokospecijalizovanih stručnjaka, omogućili su Energoprojektu da postane i ostane jaka i pouzdana kompanija u samom svetskom vrhu.

Energoprojekt je efikasan i kreativan partner koji uspešno povezuje tehničko-tehnološko znanje, razumevanje specifičnosti lokalnih tržišta sa bogatim međunarodnim iskustvom.

Sve ovo čini čvrstu osnovu za širok i sveobuhvatni spektar projektantsko-konsultantskih, izvođačkih i inženjering usluga koje Energoprojekt pruža svojim klijentima na projektima:

 • hidrocentrale i termocentrale,
 • postrojenja za prečišćavanje pitke vode i otpadnih voda,
 • dalekovodi i trafostanice, distributivne mreže,
 • toplotne podstanice, kotlarnice, gasovodi,
 • brane, sistemi regulacije rečnih tokova,
 • tuneli, putevi,
 • stambeni, poslovni, industrijksi i javni objekti visokogradnje,
 • fabrike i proizvodni pogoni.

Tokom šest decenija, SISTEM ENERGOPROJEKT je projektovao i realizovao kompleksne projekte u više od 70 zemalja širom sveta i to:

 • u oblasti energetike: 50 hidroelektrana, 34 termoelektrana, 15 energana, 20 toplana i 34 sistema daljinskog grejanja, preko 200 trafo – stanica, nekoliko hilljada kilometara dalekovoda i kablovskih mreža, preko 50 projekata ruralne elektrifikacije;
 • u oblasti vodosnabdevanja: 15 postrojenja za preradu voda; 40 složenih hidromelioracionih sistema, preko 30 projekata upravljanja vodama i uređenja slivova reka, oko 50 regionalnih i industrijskih sistema za vodosnabdevanje i kanalizaciju;
 • u oblasti infrastrukture: veliki broj podzemnih objekata, tunela, puteva, pisti i dr.;
 • u oblasti industrije: oko 200 projektovanih i skoro 70 izgrađenih industrijskih postrojenja,
 • u oblasti visokogradnje: 10 konferencijskih centara; nekoliko stotina stambenih objekata, bolnica, administrativnih objekata, domova zdravlja, turističkih i sportskih objekata;

U uslovima stalno rastuće konkurencije, sinergija znanja, poslovne kompetencije i iskustva, potkrepljena impresivnom listom realizovanih projekata i klijenata u zemlji i inostranstvu, glavna su prednost i ključ uspeha Sistema Energoprojekt.