Poslovni objekat Blue Center

Poslovni objekat “BLUE CENTER” nalazi se na uglu Bulevara Mihaila Pupina i ulice Španskih boraca u bloku 26 u Novom Beogradu i deo je centralne zone Novog Beograda, koja se proteže od Palate Srbija preko Beogradske Arene do železničke stanice na Novom Beogradu. Danas je ova lokacija jedna od najprestižnijih u Beogradu.

Poslovni objekat je projektovan kao dve nezavisne celine: objekat A (neto nadzemne površine 9.600m2) i objekat B (neto nadzemne površine 23.150m2) sa zajedničkim podzemnim delom sa dva nivoa garaža i 392 parking mesta. Objekti se sastoje od prizemlja, šest spratova, povučenog sprata sa krovnim terasama i tehničkih prostorija na krovnoj etaži.

Glavni pešački pristup objektima je iz pravca Bulevara Mihaila Pupina i ulice Španskih boraca, preko dijagonalnog pešačkog prodora između dva pomenuta objekta. Funkcionalna povezanost spoljnog i unutrašnjeg prostora potencirana je zastakljenim ulaznim holovima orijentisanim prema dijagonalnom pešačkom prodoru. Za sve sadržaje koji se nalaze na nivou prizemlja predviđen je direktan pristup sa pešačkih komunikacija  oko objekata. Kolski pristup je predviđen iz ulice Španskih boraca preko internih saobraćajnica. Na nivou terena obezbeđeno je 77 parking mesta.

Osnovna funkcija ovog objekta je poslovanje kombinovano sa komercijalnim sadržajima – lokalima u prizemlju objekata. Poslovni prostor je projektovan kao ”open space”, tako da se delovi objekata – ”funkcionalne celine”, tokom eksploatacije mogu izdavati nezavisno, odnosno spajati ili deliti u skladu sa potrebama budućih korisnika.

Projektovan i izveden po internacionalnim standardima, ovaj poslovni objekat kako u pogledu primenjenih tehničkih rešenja, tako i u pogledu ugrađenih materijala i opreme, predstavlja prvi objekat u Beogradu koji ispunjava stroge kriterijume za poslovne objekte klase A+, što između ostalog podrazumeva prirodno osvetljenje poslovnih prostora, visinu plafona u kancelarijama od 2,80m, fleksibilan dizajn osnova, dupli pod u poslovnom prostoru, vrhunski fasadni sistem sa prozorima koji mogu da se otvaraju. Ovaj objekat je projektantski prilagođen hendikepiranim osobama.

Objekat je opremljen instalacijama i sistemima najvišeg nivoa. Za grejanje i hlađenje primenjen je četvorocevni sistem Fancoil aparata. Za ventilaciju se koristi samo primarni vazduh, a svi poslovni prostori imaju i prirodnu ventilaciju.

Za snabdevanje električnom energijom predviđene su su dve transformatorske stanice kapaciteta 2x1000kVa(kilovoltampera) u objektu A i 2x1000kVa u objektu B . Objekti imaju i rezervni izvor napajanja – dva dizel električna agregata. Za instalacije osvetljenja primenjena su savremena rešenja sa energetski efikasnim svetiljkama. Sistemom nadzora i upravljanja obuhvaćene su nadzorno-upravljačke  i merno-regulacione funkcije za tehničke sisteme i celine u objektima.

Objekat je opremljen najsavremenijim telekomunikacionim i signalnim sistemima sa digitalizovanim komunikacijskim procesima i sofisticiranom opremom: strukturnom kablovskom mrežom, interfonskom mrežom, kablovskim distributivnim sistemom, sistemom ozvučenja, SOS poziva, jedinstvenog vremena, signalizacije požara, detekcije gasa u garaži, protivprovalne zaštite i kontrole pristupa kao i sistemom tehnološke televizije. Svi sistemi su distribuirani i lako prilagodljivi specifičnim zahtevima korisnika.

  • Lokacija Beograd, Srbija
  • Površina 50.700 m2
  • Investitor Blue Center, Beograd, Srbija
  • Period izgradnje 2007 - 2009
  • Tip usluge Ključ u ruke