Administrativna zgrada – Senat

Objekat Senata Republike Uzbekistan, izgrađen je u gradu Taškentu, u periodu od marta 2004 do januara 2005 god, i obuhvatao je radove na površini od 31 000 m2, ili tačnije, 181 417 m3.  Ustanovljenje parlamentarnog sistema i reorganizovanog oblika sudstva Republike Uzbekistan, stvorilo je potrebu države za izgradnjom jednog od najreprezentativnijih zdanja,i u pogledu zahteva funkcije i u pogledu zahteva arhitekture.

Postavljena na centralnom gradskom trgu, velelepna građevina u belom mermeru i neoklasicističkom stilu podseća na grčke hramove Agore. Objekat se sastoji iz 3 korpusa: dela gde su smešteni sudovi, kabineti sudija i ostalog pratećeg osoblja, zatim dela gde je smešten parlamentarni administrativni aparat, i centralnog dela gde se nalazi ovalna konferens sala, ulazni foajei, VIP saloni i manje sale za zasedanja.

Konstruktivno objekat je skeletnog sistema, fasada je izvedena u kamenu, a unutrašnje pregrade su uglavnom montažno-demontažne radi što fleksinilnije eksploatacije  prostora u budućnosti.

Materijali završnih obrada su ekskluzivni,postojani i savremeni, i to su pre svega kombinacije kamena , drveta, inoksa, spatulata, dok su plafoni kaskadni, veoma zahtevnih formi.

Za prostore kongresne i zasedajućih sala, kao i za VIP i kabinete pretsedavajućih sudija i poslanika rađeni su enterijeri, prema posebnim projektima u kojima dominiraju obrade u masivu drveta, spatulatu, dekorativnim gipsanim karnizima.

Arhitektura objekta oplemenjena je motivima lokalne kulture i istorije, transponovane od makro do mikro elemenata obrada i opreme. Veoma zahtevna instalaciona infrastruktura zadovoljila je najstrože zahteve savremenih građevina.

  • Lokacija Taškent, Uzbekistan
  • Površina 30.000 m2
  • Investitor Direkcija za kapitalne investicije grada Taškenta, Uzbekistan
  • Period izgradnje 03/2004-01/2005 (8 meseci)
  • Tip usluge Ključ u ruke